5 Mart 2015 Perşembe

CMYK RENK SİSTEMİ


CMYK

Full renkli fotoğrafik imajları elde etmek için baskı işlemi (ve bazı inkjet baskı makineleri) sırasında 4 renk mürekkep kullanırlar. Bu 4 rengin kağıt üzerinde belirli katmanlar halinde combine edilmesi diğer renkleri oluştururlar. CMYK baskı esnasındaki 4 ana rengi temsil eder. Bunlar subtractive primer renkler ve buna ek olarak siyahtır.

C harfi Cyanı temsil etmektedir.( yeşilimsi bir mavi)
M harfi Magentayı temsil etmektedir. ( kırmızımsı pembeye yakın bir renktir.)
Y harfi Yellowyı temsil etmektedir. (sarı)
K harfi Siyahı temsil etmektedir. Siyah saf siyah olduğu için genelde anahtar renk olarak tonlamada kullanılır.

Full renkli tek baskı çeşidi olmayan CMYK , şuan piyasada en çok tercih edilen baskı türüdür.  Diğer full renkli baskı çeşitleri 6C Hexachrome ve 8C Koyu/Açık ( Sadece 4 renk baskı yerine 6 renk ve 8 renk baskı) modlardır.


RGB renk ile CMYK imajlar arasında renk farklılıkları vardır. Bu yüzden RGBden CMYKya dönüşüm yapıldığında bazı renklerde kayma gözlemlenebilmektedir.  Kurumsal firmalarda baskıda alınan logo renklerinde webde kullanılmaya başlandığından logo renklerinde farklılaşmalar gözlemlenebilir. CMYK renkler monitörde görüntülendiğinde sadece yakın olarak hangi renklerin baskıda çıkacağı görüntülenmektedir. Ancak kesinlikle renklerde değişiklik olacaktır.



Genelde baskıya gönderilen çalışmalarda sıkça yapılan hata imajların CMYKya çevrilmemesidir. CMYK çevrilen imajlarda dijital baskı makinesi kolayca renkleri algılayarak düzgün bir baskı sağlayabilmektedir.